Kontakta oss

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna! Fyll i formuläret så återkommer vi till dig så snart som möjligt.
  • Protected by reCAPTCHA.
    Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakta oss
BLOG

Mobil-och appanvändning: Statistik och trender för 2022

5 maj 2022
Share:

WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram, Signal, WeChat, Line och många fler – utbudet för meddelandeappar är stort och listan fortsätter växa. Men vilken är den mest föredragna kommunikationsappen i världen och hur används mobiltelefonen idag? I den här artikeln får du en närmare inblick på marknadens digitala utveckling när det kommer till mobil- och appanvändning.

De mest populära meddelandeapparna globalt

Enligt en studie av Statista, från oktober 2021, är WhatsApp den absolut populäraste meddelandeappen med deras 2 miljarder aktiva användare varje månad. Därefter kommer Facebook Messenger (1,3 miljarder), WeChat (1,251 miljarder) och QQ (591 miljoner). Men precis som produktutbudet skiljer sig åt mellan olika länder, varierar även tillgängligheten och preferensen för mobila meddelandeappar från land till land. Detta får oss att undra om den mest populära appen främst beror på var du bor?

Mobilkommunikation

Mer än två tredjedelar av världens befolkning (67,1%) använder en mobiltelefon idag. Det är en ökning med 95 miljoner mobiltelefonanvändare sedan Global Overview Report genomförde samma undersökning 2021, siffror som fortsätter öka i takt med den digitala utvecklingens uppgång. Även de globala användarsiffrorna för Internet (62,5%) och sociala medier (58,4%) ökar. Den förstnämnda registrerar en ökning med 192 miljoner och den senare med 424 miljoner nya användare jämfört med föregående år.

Med vad använder 67,1 % av världens befolkning sin smartphone till? Med hjälp av data från App Annie kan vi svara på detta.

En typisk mobiltelefonanvändare spenderar i genomsnitt 4 timmar och 48 minuter om dagen på sin mobiltelefon. Otroliga 92,5 % av den tiden spenderas på mobilappar och bara cirka 7,5 % på användning av webbläsare.

Statistik och trender 2022

Det är inte bara enorma mängder av tid som spenderas på appar, utan även pengar vilket innebär värdefulla intäkter. År 2021 spenderade smartphoneanvändare över hela världen totalt 170 miljarder USD på mobilappar och köp i appar, vilket motsvarar i genomsnitt mer än 27 USD per enhet. Dessa siffror medför stora möjligheter, särskilt för B2C e-handel – 60,1 % av konsumentvaruköpen kan spåras tillbaka till mobiltelefontransaktioner.

Mobile-App-Market-Overview

Mobil e-handel

Men vilka appar är det som används och vart är det mest sannolikt att vi spenderar mer än 4 timmar om dagen? Enligt data från App Annie är Tik Tok den mest nedladdade appen i världen, följt av Instagram, Facebook, WhatsApp, Telegram, Snapchat och Facebook Messenger. Notera att fyra av de sju populäraste är meddelandeappar. När det gäller månatliga aktiva användare kommer WhatsApp och Facebook Messenger på andra respektive tredje plats globalt.

Mobilappar

Men om du tittar på nedladdningar och aktiva användare på enskilda marknader går det att se tydliga skillnader. Medan WhatsApp främst används i Europa (Tyskland, Spanien, Italien, Frankrike, Turkiet), är Facebook Messenger den vanligaste appen i USA, Kanada och Australien. WhatsApp är också det föredragna valet i Storbritannien, Indien och Indonesien, såväl som i mer sydliga länder som Mexiko, Brasilien, Argentina, Chile, Colombia och Peru. I Asien, å andra sidan, ligger två andra leverantörer i täten. I Kina är WeChat den klart populäraste meddelandeappen, medan LINE används mer i Japan, Taiwan och Thailand.

För djupare insikter, speciellt när det gäller branschspecifika data inom t.ex. spel, finans, hälsa eller detaljhandel, rekommenderar vi att du tittar närmare på App Annie-rapporten. Du hittar den här.

Marknadsföringsperspektiv

Det fanns även intressant fakta om användningen av internet och sociala medier i Global Overview Report. Därför kommer här en inblick i den globala användningen av Internet på mobiltelefoner. Dessa insikter är definitivt intressanta om du som marknadsförare frågar dig var det är bäst att driva mobilkampanjer på internet.

Mobil- och appanvändning

Listan över de bästa apparna och webbplatserna som används eller besöks är förmodligen ännu mer intressant för alla företagare inom telekommunikationssektorn. Lägg märke till att chattar och meddelandeappar finns överst.

Populära hemsidor

Slutligen en översikt över tiden som spenderas på appar för sociala medier. Även här ligger meddelandeappar som WhatsApp och LINE i framkant.

Mobil- och appanvändning

Slutgiltiga tankar

Som så ofta är fallet kan frågan om vilken som är den mest föredragna meddelandeappen besvaras med ”Det beror på”. I många fall är det starkt beroende av hur den aktuella marknaden ser ut. Utan tvekan spelar även respektive målgrupp och generation en betydande roll som inte går att förbise. I detta avseende kommer kommande generationer troligen att bli mer smidiga och flexibla i att anpassa sig till digitala och mobila trender.

Med allt detta sagt så är en sak säker: världen blir mer digitaliserad och sker allt mer på våra smartphones. Framtiden är online!


Mer inspiration

Other sites