Kontakta oss

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna! Fyll i formuläret så återkommer vi till dig så snart som möjligt.
  • Protected by reCAPTCHA.
    Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakta oss
BLOG

Morgondagens meddelandefunktioner

8 januari 2019
Share:

Del 3 i artikelserien – Så har textmeddelanden förändrat våra liv i grunden

Under de senaste 30 åren har möjligheten att skicka meddelanden till varandra förändrat vårt sätt att kommunicera i grunden. Det kan till och med vara så att det är det vanligaste sättet vi har för att kommunicera – för ett par år sedan stod enbart SMS, facebook och WhatsApp totalt för över 80 miljarder meddelanden per dag. Det är svindlade siffror, och mängden meddelanden lär inte avta.

Lika lite lär själva teknikutvecklingen avta, det kommer hela tiden nya möjligheter. Och det är detta den sista delen i den här serien handlar om – Hur meddelanden kommer att fungera och användas i framtiden. De närmaste åren och de som ligger längre fram.

Hjälp på väg

När vår vd, Fredrik Nyman, tittar runt kring vad som händer just nu så ser han att både branschen och de flesta kunder tror på en fortsatt utveckling mot konversationer i meddelandeappar.

– Just nu håller vi på att titta på hur konversationer kan användas när semesterfirare och andra vill köpa mer när de redan är på plats. De kanske hittar en utflykt de vill åka på och vill kunna köpa biljetter till den för ett visst antal deltagare. Eller så vill de gå på någon särskild underhållning. Då kan de betala i konversationsflödet de redan har med sin researrangör utan att behöva lägga tid på att lösa det på platsen.

– Ett annat konversationsflöde vi skapar är för någon som snabbt behöver hjälp – som kanske behöver assistans till bilen eller som skadat sig. Då kan man starta dialogen med ett sms, beskriva problemet och var man är så får man hjälp skickad till sig.

På så sätt möts den digitala och den fysiska världen via konversationen.

Artificiell intelligens

En spännande utveckling som kan komma att få stor betydelse för konversationer med företag är AI – artificiell intelligens. Redan idag är det många kundtjänster världen runt som använder så kallade chatbotar, mjukvaruprogram som kan klara av många interaktioner samtidigt – särskilt om de är enkla och tydliga. Dessutom kan chatbotar användas i de flesta meddelandekanaler – i sociala medier, via sms och så vidare – vilket gör dem än intressantare.

De här botarna är ofta självlärande, dvs de blir bättre och bättre eftersom de lär sig av varje interaktion och utmaning de ställs inför. Och de har en stor fördel framför oss människor – de kan hantera ett stort antal likadana samtal och situationer utan att tröttna eller bli irriterade.

Men parallellt med den här utvecklingen är det rimligt att fråga sig om vi vill ha konversationer med artificiella intelligenser? Vill vi prata med botar? I hög grad har nog detta att göra med vad frågan gäller. Är det mer tydliga eller rutinmässiga saker vi vill ha hjälp med så kommer säkert många att sätta snabb hjälp framför en människa i andra ändan av konversationen. För mer komplexa och personliga frågor kan det bli så att vi föredrar en mänsklig kontakt.

Snacket går

Vi kan redan idag se att själva formen för hur vi utbyter meddelanden kommer att förändras i framtiden. Fram till nu har all digital kommunikation, oavsett om den skett på en dator eller på en mobil, byggt på att vi använt våra fingrar. Vi har kommunicerat genom att skriva, men snart kommer vi istället att göra det via tal. Det här är en förändring som många sannolikt kommer att uppleva som svår, vi är så vana vid att skriva, men den kommer att gå snabbt när den väl kommer igång. Vi människor har oerhört mycket lättare för att kommunicera genom att prata än skriva (även om det inte känns så).

De intelligenta assistenter vi idag pratar med – som Siri, Alexa och andra – är bara början på en våg av hjälpare som vi håller kontakt med via tal. Det är inte omöjligt att när ytterligare 30 år har gått så kommer vi helt och hållet att ha övergett tangentborden till förmån för rösten – en sen comeback för det som vi ursprungligen använde våra telefoner till!

Detta betyder att du i framtiden kanske kommer att använda samma meddelandekanaler som du gör idag – sms, operativsystem eller sociala medier – men all din kommunikation där kommer att ske via röst.

Konversationerna fortsätter

Oavsett om det sker med röst eller fingrar så kommer våra konversationer med allt från vänner och familj till företag och myndigheter att fortsätta vara en central del av våra liv. Och detta är en viktig lärdom för företag och organisationer att ta till sig.

Det gör ingen skillnad om det är medborgare eller kunder man vill interagera med – det är avgörande att kunna erbjuda kommunikationsvägar som både är enkla och tillfredsställer behovet av att kunna föra konversationer, inte enstaka utbyten. Här är de olika meddelandefunktionerna oöverträffade.

Läs mer om konversationer


Mer inspiration

Other sites