Kontakta oss

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna! Fyll i formuläret så återkommer vi till dig så snart som möjligt.
  • Protected by reCAPTCHA.
    Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakta oss
BLOG

Skydda dig mot bluff-SMS

7 juli 2020
Share:

Det kommer tyvärr alltid finnas människor som försöker leva på andra genom att lura till sig pengar. Men det finns några enkla knep att ta till för att försvåra för dem. Vi har listat några exempel som hjälper dig att se om du fått ett bluff-SMS och hur du skyddar dig.

Det gäller att vara källkritisk när du får meddelanden och vi har listat upp exempel på hur du kan säkerställa hur pass pålitligt meddelandet är.

Är språket korrekt?

Allt som oftast är språket ganska fattigt i ett bluff-SMS. Det är felstavningar, syftningsfel eller bara underlig svenska, förmodligen på grund av att bluffmakarna använt ett översättningsprogram.

Är länken trovärdig?

Ofta är länkarna i ett bluff-SMS inte lika trovärdiga, utan slutar exempelvis på .nu istället för .se. SMS-kanalen stöder i dagsläget inte hyperlänkning, varpå avsändaren inte kan gömma slutdestinationen som man kan i exempelvis mail.

Klicka inte på länken när du inte är säker på avsändaren, sök hellre på avsändarens hemsida direkt. Finner du inte samma information där så är det med största sannolikhet ett bluff-SMS du fått. Skydda dig mot bluff-SMS - FakeSMS från Blocket

Är det rimligt att du får ett SMS från den här avsändaren?

Var meddelandet förväntat från avsändaren? Väntar du på ett meddelande från avsändaren vid den här tidpunkten, på dygnet eller på året?

Är du medlem/kund?

Om du inte är medlem eller kund till avsändaren så SMS:ar de dig inte. Faktum är att företag enligt marknadsföringslagen inte får marknadsföra sig mot dig via SMS om du inte har ett engagemang mot dem och själv godkänt att de kommunicerar med dig i och med att du lämnat ditt nummer till dem.

Är det för bra för att vara sant?

Har du fått ett SMS med ett erbjudande som låter lite för bra? Då är det förmodligen det.

Lämna inte ut kritisk informationSkydda dig mot bluff-SMS - Exempel på bluff-SMS

Myndigheter och företag skickar aldrig SMS för att be om lösenord, eller person-/kontouppgifter. Om du känner dig osäker, ring organisationen eller företaget ifråga och hör med dem om de skickat ett SMS. I en artikel på Aftonbladet vittnar Postnord om att en våg med bluff-SMS ber om BankID-uppgifter, vilket legitima bolag aldrig ber om per SMS eller samtal. Om du behöver använda Mobilt BankID, säkerställ att du använder appen, då det oftast är webb-versionerna som skapats av bedragare.

 

Läs mer


Mer inspiration

Other sites