Kontakta oss

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna! Fyll i formuläret så återkommer vi till dig så snart som möjligt.
  • Protected by reCAPTCHA.
    Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakta oss
BLOG

Hinner människan med teknikens utveckling?

10 juli 2019
Share:

Det tog över 60 år innan bilen fick 50 miljoner användare och för mobiltelefonen tog det 12 år, men spelet Pokemon Go fick 50 miljoner spelare på endast 19 dagar. Vi kan konstatera att tekniken utvecklas och används allt snabbare idag jämfört med tidigare, men hinner vi med teknikens utveckling?

Från linjär utveckling

Flera av de uppfinningar som vi idag anser vara självklara har inte haft en lika snabb utveckling. Ett tydligt exempel på detta är bilen, som tog närmre 50 år innan den användes i större grad än hästar i trafiken. Ett annat exempel är att en bokproduktion kunde ta upp till tre år innan tryckpressen uppfanns på 1440-talet. Därefter tog det drygt 500 år innan böcker kunde massproduceras.

Mobiltelefonen som vi ser den idag har inte alltid varit lika liten och smidig. En av de första mobiltelefonerna utvecklades specifikt för bilar, och 1952 vägde den hela 40 kilo. Drygt 20 år senare hade mobilen blivit något enklare att bära med sig – den vägde då omkring 1,2 kilo.

Vad menas med exponentiell utveckling?

Visste du att det idag finns över en miljard fler mobila uppkopplingar än människor i världen? Många av vår tids största företag har fått exponentiell tillväxt tack vare plattformar såsom mobiltelefonen. Det är idag enklare och billigare än någonsin att introducera ny teknologi.

Kort och gott innebär exponentiell utveckling att den fördubblas. I dag syftar man mest att områden såsom AR (augmented reality), VR (virtual reality), nanoteknik, AI (artificiell intelligens) och digital biologi har en exponentiell utveckling. Utvecklingen och implementeringen av nya funktioner och teknologier går allt snabbare. Sedan mobilteknologins första stapplande steg har den gått från att kosta en smärre förmögenhet och vara otymplig att bära runt, till att idag vara en självklarhet i människors liv världen över.

Så vad har vi lärt oss? Det brukar sägas att människans utveckling är linjär, medan dagens teknik är exponentiell. Generellt sett betyder det att människan behöver en längre tid för att acceptera nya uppfinningar och funktioner, men att den sträckan blir allt kortare tack vare teknikens utveckling. Människan blir allt mer van vid nyskapande teknologi som är i ständig förändring, och genom stora plattformar är det allt enklare för företag att nå ut och få spridning.


Mer inspiration

Other sites